Tuesday, December 14, 2010

De Wever Insults King and Belgium

Wil Bart De Wever nog wel dat de Belgische kabinetsformatie slaagt, of zet hij zijn kaarten op nieuwe verkiezingen? Die vraag rees maandag naar aanleiding van een interview met de leider van de Vlaams-nationalistische N-VA in het Duitse weekblad Der Spiegel.

Door GPD-correspondent Hans de Bruijn

Daarin noemt hij België 'de zieke man van Europa', zijn Walen 'junkies' die verslaafd zijn aan Vlaams geld, krijgen de Waalse socialisten er de schuld van dat er na 183 dagen formeren nog steeds geen regering is, en worden koning Albert II anti-Vlaamse gevoelens toegedicht.

'Onverstandig' is nog de vriendelijkste kwalificatie die de uitlatingen van De Wever ten deel vielen. De politieke instabiliteit ondergraaft de internationale positie van België en de financiële markten zijn na de Griekse en Ierse debacles gevoelig voor termen als 'zieke man'.

,,De Wever speelt met vuur'', zegt de Waalse christendemocratische leidster Joëlle Milquet.
Ook binnenlands maakt hij het er niet makkelijker op. De Waalse partijen reageerden voorspelbaar 'geschokt' op het interview, dat overigens al twee weken geleden afgenomen werd. De socialistische PS zegt niet te zwichten voor 'provocaties' en te willen blijven onderhandelen.

Volgens de Groenen lijkt het alsof De Wever de onderhandelingen wil opblazen. Een krant noemt het in voetbaltermen een aanval 'met beide benen vooruit op Elio Di Rupo', de PS-leider en beoogd premier. Niet dat hij iets nieuws zei, zijn afkeer van de PS is algemeen bekend. Het moment was echter niet slim gekozen. Dat gaf De Wever zelf toe. äMaar men moet wat ik heb gezegd in context zien en zeggen wat er niet aan klopt."

Volgens de N-VA-leider houdt de PS de hervormingen tegen die nodig zijn om België weer financieel gezond te maken. Er wordt al maanden zonder succes gepraat over het overhevelen van bevoegdheden en belastinggeld naar de deelstaten. Maar de Walen, die jaarlijks miljarden uit Vlaanderen krijgen, vrezen zonder die Vlaamse 'solidariteit' te zullen verarmen.

De Franstaligen vinden dat De Wever, de grote winnaar van de verkiezingen van juni, streeft naar splitsing van België. Nu lukt dat nog niet, maar uit een geforceerde nieuwe stembusgang zou de N-VA wel eens nóg sterker tevoorschijn kunnen komen. ,,Als wij in de regering stappen, is het risico groot dat we de volgendeáverkiezingenáverliezen', zegt De Wever.

,,Men heeft op ons gestemd omdat wij radicale veranderingen willen en omdat de kiezer erop vertrouwt dat wij na zes maanden onderhandelen geen concessies doen." Ook de kritiek op koning Albert, met wie vooral de Walen zich verbonden zouden voelen, valt slecht. ,,De koning is niet belangrijk", zegt De Wever.

,,Maar bij een crisis wordt hij belangrijk. Hij voert de regie bij de regeringsvorming. Dat is een nadeel voor de Vlamingen, want hij denkt niet als wij. De Walen voelen zich meer met hem verbonden." Hieruit blijkt volgens de Waalse christendemocraten 'een gebrek aan respect' voor de vorst. © GPD

1 comment:

  1. Should I name the sick man of Europe, the name Bart De Wever comes to mind.

    ReplyDelete